Najprej je bila repa za noč čarovnic

Letos so se Tri sestre odločile za malo bolj tradicionalno praznovanje noči čarovnic, tako kot so to počeli ljudje na Irskem in Škotskem, še preden so praznik prenesli v Ameriko in tam posvojili buče namesto rep in kolerab. Repa je v finančno slabših časih nadvse dobrodošla za izrezovanje – je namreč precej cenejša kot velike buče in na mrazu zunaj zdrži kar nekaj časa. Zaradi bele barve razsvetljena pred vhodnimi vrati ali na okenski polici daje lepo svetlobo in ima zelo lep učinek, če laterne obesimo na dobro vidno vrtno drevo ali večji grm.

photo 1photo 5

1. Za začetek potrebujemo čim večje in okrogle repe – dobimo jih na zelenjavni tržnici ali v veleblagovnicah. Repe lahko obrnemo na glavo ali navzgor, jih naredimo s pokrovom ali izdolbemo luknjo na dnu, da jo potem lahko poveznemo čez svečko. Lahko tudi naredimo laterno brez pokrova. Torej potrebujemo še (vsaj en) nož, lahko tudi švicarski, žličko za dolbenje melon (te na žalost ni na sliki), svečke (zelo dobro se obnesejo tudi tiste z LED žarnico), vrvico za laterne – najboljša iz 100% volne, da ne gori, ter nožke za obdelovanje linoleja ali olfa nož.

photo 2 (2)photo 3 (2)

2. Ko se odločimo kako želimo repo obrniti, jo odrežemo na pravem koncu, vzamemo žličko za melono in dolbemo do željene debeline sten. Če bomo v stene delali le izreze je lahko stena debelejša, če pa jo bomo obdelovali le s postopnim lupljenjem ali delnim zarezovanjem mora biti tanjša.

photo 4 (2)photo 3 (1)

3. Repo pregledamo, se odločimo ali bomo kakšne nepravilnosti in izbokline na repi uporabili za dele obraza. Potem pa vse kar želimo izrezati najprej zarišemo s svinčnikom nato pa se tega lotimo še z manjšim švicarskim ali olfa nožkom, ki je seveda le za odrasle roke. Laternam skozi stranske luknjice zavežemo še vrvico in naši strašljivčki so pripravljeni!

photo 4 (1)photo 1 (4)

Leave a comment